1

Välj ditt rum. 

Det första steget, i att välja rätt gardin, är att utgå från vilket rum det handlar om. Det är nämligen ofta stor skillnad på vilka behov en gardin ska täcka i t.ex. ett sovrum och ett vardagsrum. Läs mer om vad du ska vara uppmärksam på i hemmets olika rum genom att antingen klicka på frågetecknet eller direkt på det aktuella rummet här ovanför.

Är du redo för nästa steg?
hitta närmaste återförsäljare

Värt att veta om gardiner i vardagsrummet

I vardagsrummet är det endast fantasin som sätter gränser när det kommer till val av gardiner. Oftast är gardinernas primära funktion att vara vackra och hjälpa till att göra rummet till ett behagligt ställe att vara i – både dagtid och när mörkret faller på.

Fundera på…

Ljusinsläpp Överväg om gardinen ska släppa in så mycket ljus som möjligt, eller om det primära är att skärma av solens strålar. Fundera också på om gardinen ska förhindra bländning i TV eller datorskärm.

Insyn Har du fönster ut mot gatan, eller om bor du i ett nybyggt kvarter där häcken ännu inte vuxit upp, har du kanske behov av att begränsa insynen.

Temperatur Rätt gardin kan hjälpa till att hålla temperaturen nere så att vardagsrummet blir ett behagligt ställe att vara i under varma soliga dagar. Det kan t.ex. gälla nyare hus där husets isolering är så effektiv att det kan vara svårt att bli av med värmen i rummet igen. Det finns också gardiner som är speciellt utvecklade för att hjälpa till att hålla värmen i rummet på vintern.

Solens strålar Ligger vardagsrummet i söderläge är möbler och golv utsatta för UV-strålar större delen av dagen. Det finns gardiner som skyddar mot solens strålar, utan att stänga för utsikten.

I vardagsrummet är det endast fantasin som sätter gränser när det kommer till val av gardiner.
Överväg om gardinerna ska släppa in så mycket ljus som möjligt, eller om det primära är att skärma av solljuset.

Värt att veta om gardiner i kök

Köket/allrummet är centrum för många olika aktiviteter; bland annat lagas det mat, läses läxor, äts och diskas. Därför är det sällan tillräckligt att gardinerna endast är vackra. Gardinerna skall även vara praktiska och kunna klara de olika förhållandena i köket.

Fundera på…

Insyn Ligger köket ut mot gatan, eller om avståndet till grannen är kort, kan du med rätt gardin skärma av helt eller delvis efter behov.

Hygien Hänger gardinen i närheten av vasken är det viktigt att den tål vattenstänk. Fundera också på om gardinen ska kunna göras ren från matos. Det kan vara extra viktigt i mindre kök.

Öppen planlösning Har du en öppen planlösning mellan kök och allrum är det viktigt att skapa harmoni och en helhet mellan gardinerna i de två "avdelningarna".

Ljusinsläpp Överväg om du har behov av att skärma av solens strålar under t.ex. måltiderna. Det finns gardiner som skärmar av samtidigt som du fortsatt kan se ut.

Ligger köket ut mot gatan, eller om avståndet till grannen är kort, kan du med rätt gardin skärma av helt eller delvis.
Överväg om du har behov för att skärma av solens strålar under t.ex. måltiderna. Det finns gardiner som skärmar av samtidigt som du fortsatt kan se ut.

Värt att veta om gardiner i badrummet

Badrummet är nog hemmets mest privata rum. Därför är gardinens främsta uppgift att skärma av för nyfikna blickar, så att du kan ta ett bad i lugn och ro – utan att stänga för allt dagsljus.

Fundera på…

Ljusinsläpp Badrumsfönster är ofta relativt små. Om du önskar så mycket ljus som möjligt bör du välja en gardin som bygger minsta möjliga när den är upprullad.

Fukt Fukt är en naturlig del i badrummet. Kanske duschar alla i hushållet direkt efter varandra – gardinen måste då tåla all den fuktighet som det medför.

Privatliv Frostat glas eller råglas är inte 100% täckande – särskilt inte när det är mörkt utanför.  Så även om du känner dig skyddad mot nyfikna blickar, kan en gardin vara en bra investering för ett extra skyddat privatliv.

Gardinens främsta uppgift är att skärma av för nyfikna blickar, så att du kan ta ett bad i lugn och ro – utan att stänga för allt dagsljus.
Fukt är en naturlig del i badrummet. Kanske duschar alla i hushållet direkt efter varandra – gardinen måste då tåla all den fuktighet som det medför.

Värt att veta om gardiner i sovrummet/barnrummet

I sovrummet handlar det som utgångspunkt om att skapa optimala förutsättningar för en god natts sömn. Men samtidigt är det också ofta ett multifunktionellt rum där det byts om, ses på TV, läses tidningar och böcker. Det samma gäller i ett barnrum. Och det ställer krav på gardinen.

 

Fundera på…

Mörker kontra ljus Sover du bäst när det är beckmörkt, eller föredrar du att vakna upp i ett rum med morgonljus?

Kvällssol Badar rummet, speciellt barnrummet eftersom de små oftast lägger sig tidigt, i kvällssol är mörkläggningsgardiner en praktisk lösning. Likaså om du, eller barnen, ska få möjlighet till att sova lite längre på morgonen.

Temperatur Vetter sovrummet åt syd har det kanske varit soldränkt större delen av dagen. Du bör då överväga en gardin som reflekterar solens strålar, för att undvika ett varmt och kvavt rum vid läggdags.

Privatliv Vill du förhindra att förbipasserande och grannar kan se in i sovrummet – eller vill du bara kunna vara lite för dig själv – finns det en mängd olika gardiner som skärmar av nyfikna blickar utan att begränsa ljuset eller din möjlighet till att kunna se ut.

Öppna fönster Sover du med öppet fönster kan ett insektsnät vara en optimal lösning, speciellt under de varma månaderna där minsta lilla ljus lockar till sig insekter.

I sovrummet handlar det som utgångspunkt om att skapa optimala förutsättningar för en god natts sömn.