Sov gott

Bra akustik ökar vårt välbefinnande

Design med fokus på miljön

Flexibel betjäning med motor

Öst, väst – vilken gardin passar bäst?

Goda råd vid rengöring av gardiner

Barnsäkerhet av högsta vikt

Väven är gardinens hjärta

Så mäter du

Låt gardinen bli stjärnan i din inredning

Placera gardinen i fönstret efter behov

Sov gott

Sömn och dess betydelse är ett omdiskuterat ämne. Och detta av en god anledning, eftersom sömn har stor påverkan på vårt välbefinnande. Sover vi bra är sannolikheten för att vi mår bra generellt större, och här spelar mörker en väsentlig roll. Produktionen av sömnhormonet melatonin, som hjälper oss att sova, ökar nämligen markant i mörker och minskar i takt med att det blir ljust.

En bra investering för välbefinnandet
En gardin med mörkläggande effekt kan vara en riktigt bra investering som medför positiv skillnad på sömnkontot. Inte minst under de månaderna på året, då det blir ljust tidigt och mörkt väldigt sent. Som tur är, behöver en mörkläggningsgardin inte vara svart och tråkig. Idag finns det en mängd varianter som är lika dekorativa som funktionella. Se några exempel här under.

Störande ljus från olika saker
Kom ihåg att det inte bara är det naturliga ljuset (eller ljuset från gatlampor) som kan störa nattsömnen. Även ljus från t.ex. nattlampor, väckarklocka och laddare kan påverka sömnen negativt på både barn och vuxna.

Duette® är bra till mörkläggning. Läs mer om Duette®.

Rullgardiner är bra till mörkläggning. Läs mer om Rullgardiner.

Hissgardiner är bra till mörkläggning. Läs mer om Hissgardiner.

 

En gardin med mörkläggande effekt kan vara en riktigt bra investering som medför positiv skillnad på sömnkontot.
Ljus från t.ex. nattlampa, väckarklocka och laddare kan påverka både barns och vuxnas sömn negativt.

Bra akustik ökar vårt välbefinnande

Känner du igen känslan av att sitta i ett rum med många människor och i stort sett inte kunna höra vad som blir sagt? Dålig akustik är vanligt förekommande i många moderna hem, helt enkelt för att vi allt som oftast har trä eller klinker på golven och stora glaspartier – d.v.s  hårda material som skapar ljudreflektion. Detta är ett problem som är värt att göra något åt, eftersom ljudet i vårt hem har stor betydelse på välbefinnandet. Dålig akustik kan göra oss både irriterade och trötta.

Gardiner bidrar till bättre akustik
Endast gardiner kan inte skapa en bra akustik, men i samspel med möbler och mattor kan de bidra till en mycket behagligare akustik i rummet. Speciellt i kök/allrum, där kökselementens hårda ytor bidrar till efterklang, kan det vara en bra idé att använda gardiner för att dämpa ljudet. Lodräta ytor (de ytor där gardiner monteras), är nämligen bättre till att avhjälpa dålig akustik i ett rum, jämfört med vågräta ytor som t.ex. golvmattor. Detta beror på det sätt ljudet färdas genom ett rum.

Ju kraftigare väv, desto bättre
Gardiner av tyg ger bäst effekt – ju kraftigare tyget är, desto bättre kommer de ljuddämpande egenskaperna naturligtvis att vara. Duette®, med två eller fyra plissélager och luftfickor emellan, är ett bra exempel på en ljuddämpande gardin. Detsamma gäller en fodrad hissgardin, som har två vävlager. En generell tumregel är att ju kraftigare tyget är, desto mer absorberar det.

Läs mer om Duette® här.

Läs mer om Hissgardin här.

Ju kraftigare väv, ju mer ljud absorberas.
Dålig akustik är dessvärre vanligt förekommande i många moderna hem.

Design med fokus på miljön

Miljön är vårt gemensamma ansvar och ett centralt fokusområde i produktionen av Luxaflex® produkter – både vad gäller val av material, produktionsmetoder och underleverantörer.

Återvinning av polyester
Luxaflex® plisséväv Revival är tillverkat av 100% återanvänd polyester, vilket inte bara reducerar CO2-utsläppen från vår vävproduktion med 6%, utan också minskar vattenförbrukningen. Härutöver tillverkas vår Duette®-väv Eternity av 40% återvunnen polyester, som t.ex. kommer från vävrester i produktionen och/eller från plastflaskor. Polyester är tillverkat av råolja och genom att återanvända det, sparar vi på världens begränsade oljeresurser.

Återvunnen plast från haven
I Luxaflex® kollektion finns numera både rullgardinsvävar och gardinlängder i återvunnen plast som samlats in från stränder och kustsamhällen världen över. Vävarna består till ca 50 % av återvunnen plast som samlats med hjälp av passionerade volontärer via Waterkeeper Alliance™, vars övergripande syfte är att hålla stränderna rena och främja havens ekosystem. De två kollektionerna går under namnen Sea-Tex och Sea.

Återvunnen aluminium
Sedan 1970-talet har Luxaflex® tillverkat persienner av återvunnet aluminium och idag består våra persienner av hela 98% återvunnen aluminium. Våra aluminiumpersienner är Cradle to Cradle™-certifierade och uppnår Bronze-nivå. Det innebär att alla komponenter och ytbeläggningar är fria från ämnen som är skadliga för människor och miljö. Därutöver intygar det ansvarsfull användning av vatten och energi samt hänsyn mot människor och vår jord.

FSC-certifierat trä
Hela 70% av  Luxaflex® träpersiennkollektion är tillverkad av FSC-certifierat trä. I en FSC-skog fälls inte fler träd än vad skogen hinner med att återproducera. Samtidigt säkrar FSC att djur- och växtliv skyddas, samt att människor som arbetar i skogen är säkrad utbildning, säkerhetsutrustning och ordentlig lön.

GreenScreen
En rad av Luxaflex® olika screenvävar är tillverkade av återvunna plastflaskor. Vi kallar dessa vävar GreenScreen Eco och Revive. Två plastflaskor är tillräckligt för 1 m2 tyg.

Isolering
En rad Luxaflex® gardiner har utvecklats med en isolerande effekt, för att kunna bibehålla värme. Resultatet är att din värmeförbrukning minskar.

 

Miljön är vårt gemensamma ansvar och ett centralt fokusområde i produktionen av Luxaflex® produkter.

Flexibel betjäning med motor

Drömmer du om att styra din gardin från soffan? Det är länge sedan en gardin endast var till utsmyckning och all betjäning var manuell. Idag kan du få nästintill alla gardiner med motorbetjäning och till det smarta hemmet styr du gardinerna med hjälp av din mobiltelefon. Du behöver inte ens vara hemma!

PowerView® motorisering
Det absolut senaste inom motoriserade gardiner styrs med PowerView® - ett nytt smart system som gör livet lite enklare, helt enkelt! Med PowerView® skapar du olika scenarier så att du kan styra hemmets alla gardiner, en och en eller alla på en gång – det är upp till dig och varje unikt tillfälle. Allt detta gör du på din mobiltelefon eller surfplatta – du behöver inte ens vara hemma! Du kan dessutom automatisera dina gardiner genom förinställda tidsangivelser eller genom att låta dem följa lokal soluppgång och nedgång.

Timer
Utöver PowerView®, finns andra motorer med timer som kör dina gardiner automatiskt upp och ner, vilket i sin tur hjälper till att göra så att hemmet ser bebott ut när du egentligen är på semester.

Ljus- och temperatursensor
En annan funktion är att styra gardinen med ljus- och temperatursensor; gardinen körs ner när solen står på fönstret och på så sätt skyddas dina möbler från UV-strålarnas solblekning. Smart och helt i enighet med den digitala åldern.

På dina villkor
Hur gardinen ska styras är en smaksak. Det finns fjärrbetjäningar som ser olika ut och som kan styra gardinerna var och en och/eller i grupper. Du kan också välja en väggmonterad kontakt eller välja att koppla till ett system, så att du via en app kan styra hela huset från soffan.

Hur får då gardinen ström? Det vanligaste är att motorn är eldriven, men alltmer vanligt är batteridrivna alternativ – helt fria från elkablar över tak och vägg. Utmärkt i äldre hus där man kanske inte vill ge sig i kast med att fräsa in ledningar i tak och vägg för att dölja dem. Batterimotorerna använder vanliga batterier, så det är enkelt att byta dem själv.

Följande Luxaflex® gardiner finns med motorbetjäning:

 • Duette® gardiner
 • Silhouette® gardiner
 • Plisségardiner
 • Lamellgardiner
 • Hissgardiner
 • Persienner
 • Twist® gardiner
 • Rullgardiner

Läs mer om PowerView® Motorisering.

Idag kan du få nästintill alla gardiner med motorbetjäning och till det smarta hemmet finns både timer samt ljus- och temperatursensor.
Se hur du appstyr din gardin

Öst, väst – vilken gardin passar bäst?

Många av oss fokuserar på i vilken riktning hemmet ligger, när vi går i flyttankar. Om terrassen har kvällssol eller ej kan spela en viktig roll de svenska, kyliga vår- och sommarkvällarna. På samma sätt är det faktiskt all idé att fundera på väderstrecken när det gäller valet av gardin. Se här nedan vad du bör överväga med hänseende till fönstrets placering i syd-, öst-, väst- eller nordlig riktning.

Söder
Vetter fönsterna åt söder kommer rummet att bada i sol större delen av dagen. Det gör gardiner nästan oumbärliga – både därför att solens UV-strålar är tuffa mot golv och möbler men också för att rum i söderläge oftast är de rum du befinner dig mest i. Ditt vardagsrum är t.ex. oftast placerad i sydlig riktning. Välj därför en flexibel gardin så att du kan skärma av efter behov, eller välj en väv som fortsatt ger dig möjlighet att se ut, även om gardinen är nerdragen. Värt att tänka på är också att en ljus väv har en isolerande effekt och gör så att rummet hålls svalt även när solen står på.

Rum vända åt väst har sol som skiner in hela den ljusa sommarkvällen.

Öster
Är sovrummet eller barnrummet vänt åt öst, står solens tidigaste strålar mot fönstret. För vissa är detta kanske det bästa sättet att vakna på, medan andra föredrar att själv bestämma när dagen skall börja. Tillhör du den senare kategorin människor, är en gardin med mörkläggande väv en bra lösning – och det kan även gälla om du är en morgonmänniska. Väven kan nämligen vara mer eller mindre ljustät och anpassas efter dina önskemål.

Väster
Rum vända åt väster har sol hela kvällen.  Ofta gäller det kök och allrum, där du oftast befinner dig sent på eftermiddagen och de tidiga kvällstimmarna. Den optimala gardinen, för dessa tillfällen, är därför en gardin som skärmar av solens strålar utan att stänga ute ljuset. Är det istället ett sovrum eller barnrum som vänder mot väst, är behovet oftast det motsatta. Här kan en mörkläggningsgardin hjälpa till att skapa optimala förhållanden för att kroppen ska kunna falla till ro. Det är också möjligt att välja en gardin med två olika vävar kombinerat – en mörkläggande och en transparent. 

Norr
I rum vända åt norr är den största utmaningen nästan alltid att få in tillräckligt med ljus. Det är husets "mörkaste" rum och ofta här som sovrum och barnrum är placerade. Trots det minimala ljusinsläppet kan det ändå vara en bra idé att investera i mörkläggningsgardiner, för att säkra optimala förhållanden för en god natts sömn.

I rum vända åt norr är den största utmaningen att få tillräckligt med ljus.

Goda råd vid rengöring av gardiner

Nästan alla gardiner håller sig fina under riktigt lång tid, utan något särskilt underhåll eller rengöring. Men om du mot förmodan har behov av att rengöra dina gardiner, hittar du vägledning här nedan. Du kan också lämna dina gardiner till de flesta kemtvättar.

En mängd vävar i Luxaflex® kollektionen är dessutom behandlade med DustBlock® eller Topar® Plus, som effektivt avvisar smuts och bibehåller gardinerna vackra under en längre tid.

Persienner
Aluminium- och träpersienner rengörs enkelt genom att stänga persiennerna och damma av med en dammvippa eller en fuktig trasa. Du kan också använda en dammsugare på lägsta nivå. Är lamellerna mycket smutsiga är det mest effektivt att använda en fuktig trasa.

Hissgardiner
Smuts och damm tas bort med en dammvippa eller en dammsugare på lägsta nivå. Har gardinen fått smutsfläckar bör de tas bort så snabbt som möjligt med en fuktig svamp och ljummet vatten (max 30°) och om nödvändigt, ett icke-syntetiskt flytande tvättmedel t.ex. för ull. Tvättanvisning finns fastsytt på gardinen.

Duette®/plisségardiner
Duette®- och plisséväv har en skyddande antistatisk beläggning. Det betyder att vanlig damning eller en dammsugare på lägsta nivå oftast är tillräckligt för att hålla gardinerna rena. Om nödvändigt, kan de flesta Duette® och plisségardiner tvättas. Alternativt kan vävarna torkas av med en torr trasa eller i vissa fall en ordentligt urvriden svamp.

Rullgardiner
Rullgardiner har en skyddande antistatisk behandling, som gör väven mindre mottaglig för smuts och damm. Enkla smutsfläckar bör tas bort omgående med en fuktig trasa eller svamp (med undantag för gardiner med en metalliserad baksida, som inte tål vatten). Tillsätt ev. ett flytande icke-syntetiskt tvättmedel, t.ex. för ull, i ljummet vatten. Gnugga eller skrubba aldrig hårt på väven, den skyddande beläggningen kan då förstöras.

Silhouette®
Regelbunden rengöring med en dammsugare på lägsta nivå brukar normalt sätt räcka för att hålla en Silhouette® ren. Har det däremot kommit smuts och intorkade fläckar kan gardinen tvättas.

Lamellgardiner
Lamellgardiner har ett skyddande lager, som ger väven både styvhet och hållbarhet. Det är därför viktigt att tvätt- och rengöringsanvisningarna följs, så att det skyddande lagret inte skadas. Inte alla lamellvävar tål tvätt, så fråga din återförsäljare om du är osäker.

Twist®
Regelbunden rengöring med en dammvippa eller dammsugare på lägsta nivå är normalt sätt tillräckligt för att hålla en Twist® ren. De flesta fläckar kan ta bort försiktigt med en fuktig trasa eller svamp. Undvik att gnida och skrubba på väven.

Läs mer om rengöring på www.luxaflex.se

Nästan alla gardiner håller sig fina under en riktigt lång tid, utan något särskilt underhåll eller rengöring.

Barnsäkerhet av högsta vikt

I takt med att barn växer, växer också deras nyfikenhet på omvärlden. Alldeles vanliga föremål i hemmet, inklusive solavskärmning, kan förvandlas till potentiella faror, i synnerhet linor och kedjor.

Europeisk standard visar vägen
På ett europeiskt plan har man fastställt en standard (EN13120) som alla invändiga avskärmningar av fönster och dörrar skall följa, för att minimera risken för olyckor. Det betyder bland annat att det skall vara minst 150 cm från golvet upp till underkant av lina eller kedja. Därutöver skall kedjor spännas fast och löshängande linor skall viras runt en snörhållare.

Luxaflex® sätter säkerheten främst
Alla Luxaflex® produkter uppfyller naturligtvis samtliga krav på barnsäkerhet och i utvecklingen av nya betjäningsmöjligheter har vi fokus på just denna aspekt. Se exempel här under på innovativa lösningar, som tillgodoser både barnsäkerhet och användarvänlighet.

Både LiteRise® och SmartCord® finns båda till flera olika gardintyper.

Läs mer om våra olika betjäningstyper på luxaflex.se.

Se hur Luxaflex® Duette® LiteRise® fungerar
Se hur Luxaflex® Duette® SmartCord® fungerar
Alla Luxaflex® produkter uppfyller naturligtvis samtliga krav på barnsäkerhet.

Väven är gardinens hjärta

När det kommer till väv, är möjligheterna nästan oändliga och det kan vara svårt att välja helt rätt. Här under får du en beskrivning av några vävtypers olika egenskaper.

Transparent väv
En transparent väv är optimalt i rum där du vill släppa in mycket ljus. Denna väv används normalt sett inte till fönster i söderläge, eftersom den avskärmande effekten inte är optimal när det gäller att skydda mot solens skarpa strålar. Dessutom kommer rummet att bli mycket varmt.

Halv-transparent väv
En halv-transparent väv stänger ute förhållandevis mycket ljus och skyddar till viss del samtidigt mot nyfikna blickar – i de flesta fall är det inte möjligt att se annat än siluetter genom väven.

Tät väv
Med en tät väv kommer förbipasserande inte att kunna se in i rummet – så om insynsskydd är viktigare än att kunna se ut är detta det rätta valet. Tät väv är dessutom lämplig till att förhindra bländning i TV och datorskärm. 

Mörkläggningsväv
Mörkläggande väv är ypperligt till sovrummet och barnrummet, där du vill stänga ute allt ljus för att kunna skapa optimala förutsättningar för en god sömn. Du kan också välja en dag- och nattgardin, som både har en transparent väv till dagtimmarna och en mörkläggningsväv till natten.

Topar® Plus
Topar® Plus är en speciell finish som hjälper till att hålla väven vacker längre. Baksidan är belagd med ett tunt lager pärlemor, så att väven effektivt reflekterar sol och värme. Topar® Plus gör dessutom vävens baksida fukt- och smutsavvisande.

DustBlock®
DustBlock® är en smutsavvisande behandling som gör att väven står emot smuts, rök, vatten och oljebaserade vätskor bättre. Behandlingen fungerar lika bra på båda sidor väven och förblir intakt även efter rengöring. Väv behandlad med DustBlock® är därför utmärkt till kök och allrum.

Screen
Med en screenväv skärmar du effektivt av solens strålar utan att det påverkar utsikten. Det är därför ett populärt val i kontorsmiljöer, där det är lika viktigt att undvika bländning i datorskärmar som det är att kunna se ut. Screen finns i flera färger och det är viktigt att vara uppmärksam på att en t.ex. vit väv reflekterar solens strålar så att värmen i rummet hålls nere, medan den i gengäld inte skyddar lika effektivt mot bländning som en mörkare väv. Det är därför viktigt att väga in åt vilket håll rummets fönster vänder och vad gardinens primära funktion är.

Screen med metalliserad baksida
Screen med metalliserad baksida har ännu högre värme- och ljusreflekterande egenskaper än en vanlig screenväv. Den matta aluminiumbaksidan ger ett fint ljust och enkelt uttryck. Det betyder dessutom att vävens färg i övrigt inte har någon betydelse för hur effektiv gardinen skärmar av mot solen.

Tätare väv är lämplig till att undvika bländning i TV och datorskärm.

Tänk på att vävens färg har betydelse för både funktion och utseende. T.ex. kommer en röd väv att färga rummet rött och en gul kommer att färga rummet gult när solen står på. Desto mörkare väv du väljer, desto mer dämpas ljusinsläpp och bländning dagtid. Bara en ljusgrå väv kommer t.ex. att släppa in mindre ljus än en helt vit väv. Var också uppmärksam på att en svart väv drar till sig värme, vilket kan påverka inomhustemperaturen i ett rum.

 

Tänk på att färgen på väven har betydelse för både funktion och utseende.

Så mäter du fönstret för nya gardiner

Det är inte en vetenskap att mäta fönster för nya gardiner och genom att vara uppmärksam på några saker, klarar du det själv. Guiden här under är utarbetad av Luxaflex® experter och ger dig en bra checklista i måttningsprocessen.

Så här mäter du

 • Mät bredden i både toppen, mitten och botten av fönstret. Fönsternischen är nämligen inte alltid lika bred hela vägen ned. Det är det minsta måttet du ska använda.
 • Mät även höjden i både vänster och höger sida. Det är det minsta måttet du ska använda.
 • Kom ihåg att mäta avstånden från golv till ovankant fönster. Det kan nämligen ha betydelse för hur lång en eventuell betjäningslina eller kedja får vara.


Var uppmärksam på

 • Öppnas fönstret inåt eller utåt?
 • Har fönstret handtag som kan vara i vägen för gardinen och i så fall vart är det placerat?
 • Ska betjäningen sitta i höger eller vänster sida? Kanske är en av sidorna mer lättillgänglig.
 • Ska gardinen monteras vågrätt eller lodrätt?
 • Finns det golvlister som en gardin till golv ska undgå att stöta i?    


Utifrån ovanstående information kan din Luxaflex® återförsäljare bestämma måttet på den färdiga gardinen, samt ge råd gällande val av gardin om du själv tvivlar.

Överlåter du måttagning av dina nya gardiner till fackmän, för att säkra ett optimalt resultat, erbjuder de flesta Luxaflex® återförsäljare både måttagning och montering av dina nya gardiner.

Klicka här för att se närmaste återförsäljare.

Mät alltid bredden i toppen, mitten och botten av fönstret.
Ska betjäningen sitta i höger eller vänster sida?

Låt gardinen bli stjärnan i din inredning

Dina fönster är en viktig del i hemmet. De utgör stora ytor, vilket gör att det inte är oväsentlig för helheten av din inredning vad du väljer att placera i dem. Valet av gardin ger dig möjligheten att betona både personlighet och hemmets unika charm.

Därför är det mödan värt att fundera på om gardinerna ska skapa en dramatisk effekt eller smälta ihop med övrig interiör. Oavsett vilket stil du föredrar, hittar du en färg, ett mönster eller en struktur som matchar din stil.

Gardiner används varje dag och därför är deras funktion av stor betydelse. Har du funderat på vilken funktion som är viktig för dig när det t.ex. kommer till ljusinsläpp, insyn av förbipasserande och övriga aktiviteter i hemmet? Det är nämligen både gardinens utseende och funktion som gör att den blir stjärnan i din inredning!

Läs mer om:

Öst, väst – vilken gardin passar bäst?

Inspirera mig med bilder

Oavsett vilket stil du föredrar, hittar du en färg, ett mönster eller en struktur som matchar din stil.
Valet av gardin ger dig möjligheten att betona både personlighet och hemmets unika charm.

Placera gardinen i fönstret efter behov

Placera gardinen i fönstret efter ditt behov, med Top Down/Bottom Up gardinlösningar
Den unika Luxaflex® Top Down/Bottom Up-funktionen är specielt utvecklad för att kunna ge maximal frihet och flexibilitet när det gäller positioneringen av dina gardiner. Tack vare en speciell funktion kan gardinen både dras ner från toppen och upp från botten, och därmed placeras precis där du önskar i fönstret - effektiv avskärmning utan att stänga ute allt ljus.

Hitta balansen mellan avskildhet, ljusinsläpp och utsikt
Om du har fönster på bottenplan, eller om ett rum är placerat så att det är enkelt för andra att kika in, är det viktigt att kunna förhindra insyn utan att stänga ute allt dagsljus i hemmet. Top Down/Bottom Up erbjuder dig en perfekt balans mellan avskildhet, ljusinsläpp och utsikt där du efter behov justerar gardinen och placerar den precis där du har behov för det.

Top Down/Bottom up-funktionen finns till flera olika gardinvarianter som Duette®, plisségardiner, hissgardiner och persienner.

Läs mer om Duette® gardiner

Läs mer om plisségardiner

Läs mer om persienner

 

Placera dina gardiner upptill, nertill eller någonstans mittemellan i dina fönster.